Muzeu i ri i Qytetërimeve Islame inaugurohet nesër në xhaminë më të madhe të Turqisë

Muzeu i ri i Qytetërimeve Islame inaugurohet nesër në xhaminë më të madhe të Turqisë

Muzeu i ri i Qytetërimeve Islame do të inaugurohet nesër në xhaminë më të madhe të Turqisë nga presidenti i vendit, Recep Tayyip Erdoğan, raporton Anadolu Agency (AA).

Muzeu, i vendosur në Kompleksin e Xhamisë së Madhe Çamlıca të Stambollit dhe i ndërtuar në një zonë të mbyllur prej 10.000 metrash katrorë, do të shfaqë vepra të përzgjedhura nga koleksionet e Muzeut Pallatit Topkapı dhe të Koleksioneve të Pallatit; Muzeut të Arteve Turke dhe Islame; Muzeut Arkeologjik të Stambollit; Muzeut të Varreve të Stambollit dhe Muzeut të Vakëfeve.

Muzeu përmban artefakte unike që gjurmojnë 1.200 vjet të historisë islame, shumë prej të cilave nuk janë ekspozuar kurrë më parë.

Me afro 800 pjesë që pasqyrojnë zhvillimin e artit islam nga shekulli i shtatë deri në shekullin e 19-të, muzeu përfshin 15 seksione tematike.

Vizitorët e muzeut do të kenë mundësinë të shohin shumë vepra të tjera si gjurmët e këmbëve të profetit Muhamed, mbulesën e Qabesë së Shenjtë të Mekës, kaftanët e sulltanëve, fletoren e shënimeve të fëmijërisë të Sulltan Mehmetit të Dytë dhe monedhat e epokës osmane.

Xhami special që bllokon rrezet ultraviolet me reflektim të ulët dhe transparencë të lartë është përdorur për të vendosur disa nga ekspozitat më të brishta të muzeut. Vitrinat janë të dizajnuara për të mbajtur jashtë ajrin dhe pluhurin e jashtëm, ndërsa ajri i kondicionuar përdoret për të mbajtur një temperaturë të përshtatshme.

Pajisjet e ndriçimit janë projektuar për t’u fokusuar në distancën e dëshiruar dhe për të nxjerrë në pah punime të veçanta. Sensorët specialë gjenerojnë një alarm në çdo shenjë goditjeje, hapjeje të paautorizuar ose thyerje. Muzeu mbrohet gjithashtu nga 130 kamera sigurie dhe dy kamera për njohjen e fytyrës.