pomegranates-780x439

Mrekullia e quajtur “Shegë”- Ja si e ndihmon organizmin

Shega është një frut që lufton sëmundjet e rënda dhe është një mbrojtës i shkëlqyer i trupit tonë.

Ky frut është i pasur me antioksidantë dhe kjo është arsyeja pse lufton shumë ndërhyrës që na shkaktojnë dhimbje dhe inflamacion.

Më poshtë janë listuar 5 përfitime të shegës për shëndetin e përgjithshëm.

Mund të mbajë larg viruset dhe gripin sezonal.

Me lëngun, farat, madje edhe lëvoren e tyre, shegët mund të mbrojnë trupin tuaj nga patogjenët. Lëngu, veçanërisht, mund t’ju mbrojë nga viruset dhe kavitetet e gojës.

Mund të ulë presionin e lartë të gjakut.

Karakteristikat antioksiduese të shegëve ulin me sukses hipertensionin dhe presionin e lartë të gjakut. Një studim ka treguar se ata që vuajnë nga këto sëmundje duhet të konsumojnë të paktën 240 ml lëng shege në ditë në mënyrë që të fillojnë të shohin rezultate. Gjithashtu, ata duhet të sigurohen që lëngu të jetë 100% natyral pa sheqer të shtuar.

Shegët ndihmojnë në presionin e gjakut edhe përmes kaliumit që ato përmbajnë. Kaliumi ruan shëndetin e kockave tona dhe funksionimin e zemrës sonë.

Mund të përmirësojë problemet e tretjes.

Njerëzit që luftojnë me sëmundjet e tretjes dhe kanë baktere brenda stomakut që mund të shkaktojnë inflamacion të rëndë, mund të shohin lëngun e shegës si një shpëtim. Lëngu i shegës është një mbrojtës dhe sulmues i mirë kundër baktereve që shkaktojnë të gjithë dhimbjen.

Mund të ekuilibrojë efektet e diabetit.

Është zbuluar se niveli i lartë i sheqerit lidhur me diabetin mund të kontrollohet duke ngrënë thjesht një shegë çdo ditë. Ky frut mund të zvogëlojë stresin oksidativ i cili është shkaku kryesor i diabetit. Shegët gjithashtu zvogëlojnë kolesterolin e keq duke ndihmuar në ruajtjen e një niveli relativisht të ulët të sheqerit në gjak.

Përmirëson shëndetin e kockave dhe zvogëlon dhimbjen nga artriti.

Në një studim të vitit 2011, u zbulua se vaji i farës së shegës mund të lehtësojë butësinë e nyjeve. Për më tepër, shkencëtarët kanë gjetur prova të rëndësishme që tregojnë se si antioksidantët e shegëve mund të luftojnë me sukses artritin. Jo vetëm kaq, por mund të përdoret nga çdokush në mënyrë që të rritet fuqia dhe funksioni i tyre i kockave.