150313-einstein-931251-e1621792919532-780x439

Letra e Albert Ajnshtajnit me ekuacionin e famshëm të shkruar nga dora e tij shitet për 1.2 milion dollarë

Një letër e shkruar nga Albert Ajnshtajn në të cilën ai shkruan ekuacionin e tij të famshëm E = mc2 është shitur në ankand për më shumë se 1.2 milion dollarë (rreth 1 milion euro), rreth tre herë më shumë sesa pritej të merrte, tha të premten Ankandi i RR me bazë në Boston.

Sipas medieve të huaja, përcjell Telegrafi, arkivistët në Projektin e Letrave të Ajnshtajnit në Institutin e Teknologjisë të Kalifornisë dhe Universitetin Hebraik të Jerusalemit thonë se ekzistojnë vetëm tre shembuj të tjerë të Ajnshtajnit që shkruajnë ekuacionin “që ndryshoi botën” me dorën e tij.

Ky shembull i katërt, i vetmi në një koleksion privat, u bë publik vetëm kohët e fundit, sipas RR Auction, i cili kishte pritur që ai të shitej për rreth 400,000 dollarë (328,400 euro).

“Është një letër e rëndësishme si nga pikëpamja holografike ashtu edhe nga ajo e fizikës”, tha Bobby Livingston, nënkryetar ekzekutiv në RR Ankand, duke e quajtur ekuacionin më të famshëm në botë.

Në këtë fotografi pa datë, të siguruar nga RR Auction, tregohet një letër e shkruar nga Albert Ajnshtajn, në të cilën ai shkroi ekuacionin e tij të famshëm ‘E = mc2’

Ekuacioni – energjia është e barabartë me masën e shpejtësisë së dritës në katror – ndryshoi fizikën duke demonstruar se koha nuk ishte absolute dhe se masa dhe energjia ishin ekuivalente.

Letra me një faqe me shkrim në gjermanisht për fizikanin amerikan polak Ludwik Silberstein mban datën 26 tetor 1946.

Silberstein ishte një kritik dhe sfidues i njohur për disa nga teoritë e Ajnshtajnit.

Letra ishte pjesë e arkivave personale të Silberstein, të cilat u shitën nga pasardhësit e tij.

Blerësi u identifikua nga RR vetëm si një koleksionist anonim i dokumenteve.

Siç u bë e ditur më tej, pesë palë po bënin oferta në mënyrë agresive në fillim, por sapo çmimi arriti rreth 700,000 dollarë (574,650 €), ofertat vazhduan vetëm nga dy palë. /Telegrafi/