Kosovë, protestë kundër shtrenjtimit të çmimit të energjisë elektrike

Kosovë, protestë kundër shtrenjtimit të çmimit të energjisë elektrike

Me thirrjen “Asnjë cent më shumë”, qindra qytetarë kanë protestuar sot kundër shtrenjtimit të paralajmëruar të energjisë elektrike në Kosovë, raporton Anadolu Agency (AA).

Në protestën e cila filloi nga sheshi “Zahir Pajaziti”, në sheshet tjera të kryeqytetit, deri pranë ndërtesës së Qeverisë së Kosovës, u kërkua heqja e bllok-tarifës e propozuar javën e kaluar nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë si dhe nacionalizimi i Kompanisë Kosovare për Distribuim me Energji Elektrike në Kosovë (KEDS).

Njëra nga organizatoret e protestës, Anita Mjeku tha se që nga dhjetori i vitit 2021 Kosova është përballë me reduktime të energjisë elektrike, ndërsa tani edhe me paralajmërim për shtrenjtim të saj.

“Propozimi i fundit të ZRRE për vendosjen e bllok-tarifës dhe rritjen e çmimit të energjisë do të na varfërojë edhe më tej, secilën e secilin prej nesh. Gjatë sezonit të dimrit konsumi energjetik i një familje mesatare në Kosovë i kalon në çdo formë 600 kilovat për orë. Kjo do të thotë se nëse ne e kemi paguar një faturë prej 58 eurosh, me tarifën e re do të paguajmë rreth 108 euro”, tha ajo.

Mjeku tha se ky propozim është tentim për t’ua faturuar qytetarëve pasurimin e bizneseve, pasi që bllok-tarifa u aplikohet vetëm qytetarëve dhe jo bizneseve.

Në këto kushte, Mjeku theksoi se qytetarët me rritjen e çmimit të energjisë elektrike, paguajnë edhe për bizneset por edhe për qytetarët serbë të cilët jetojnë në katër komunat veriore të vendit, për të cilët nuk është paraparë shtrenjtim i energjisë elektrike.

Zyra e Rregullatorit të Energjisë (ZRRE) në fillim të javës së kaluar ka propozuar që të rikthehen bllok-tarifat e energjisë duke propozuar që çmimi i energjisë për ata që konsumojnë mbi 600 kilovat të dyfishohet nga muaji shkurt.

Të martën, kryesuesi i Bordit të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë (ZRRE) Ymer Fejzullahu ka raportuar për katër orë në Komisionin për Ekonomi ku e ka arsyetuar propozimin për shtrenjtimin e energjisë nga 1 shkurti 2022 deri më 1 mars 2023.

Deputetët e opozitës kanë thënë se raporti i ZRRE-së është shkruar nga Qeveria dhe sipas tyre ky institucion i pavarur është i ndikuar nga partia në pushtet.

Qeveria e Kosovës po ashtu javën e kaluar mori vendim për të ndarë 75 milionë euro për të subvencionuar furnizimin me energji elektrike për qytetarët dhe bizneset, gjë e cila u bë sipas Ministrisë së Ekonomisë “për të përballuar rritjen e tarifave të energjisë”.