Kosovë, KQZ certifikon rezultatet e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare

Kosovë, KQZ certifikon rezultatet e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) ka certifikuar rezultatet e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të 14 shkurtit në Kosovë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Certifikimi i rezultateve që erdhi një ditë pas vendimit të Gjykatës Supreme rreth ankesave për procesin zgjedhor, ka ndryshuar edhe përqindjet e subjekteve politike.

Sipas rezultateve përfundimtare, Lëvizja Vetëvendosje (LVV) ka fituar 50.28 për qind, apo 438.335 vota, Partia Demokratike e Kosovës (PDK) 17 për qind apo 148.285 vota, Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) 12.73 për qind apo 110.985 vota dhe Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) 7.12 për qind apo 62.111 vota, Lista Serbe (LS) ka 5.09 për qind apo 44.407 vota, ndërsa partitë tjera nuk kanë arritur ta kalojnë pragun zgjedhor.

Sipas renditjes së vendeve në parlament, LVV ka siguruar 58 deputetë, PDK 19 deputetë, LDK 15 deputetë, AAK 8 deputetë, LS ka siguruar 10 vendet e rezervuara për minoritetin serb, ndërsa nga minoritetet tjera Partia Demokratike Turke e Kosovës (KDTP) ka siguruar 2 deputetë dhe nga 1 deputetë kanë siguruar Koalicioni Vakat, Iniciativa e Re Demokratike e Kosovës, Iniciativa Rome, Partia Demokratike e Re, Unioni Socialdemokrat, Partia Unike Gorane, Partia e Ashkalinjëve për Integrim dhe Lëvizja Përparimtare e Romëve të Kosovës.

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka tha në fillim të mbledhjes se KQZ-ja ka arritur të përmbushë detyrimet e veta kushtetuese dhe ligjore për organizimin e zgjedhjeve, pavarësisht sfidave me të cilat është përballur nga koha e shkurtër e organizimit dhe pandemia.

Sipas KQZ-së pjesëmarrja në këto zgjedhje ka qenë 48,87 për qind apo mbi 800 mijë votues.

Pas certifikimit të rezultateve tani i hapet rrugë formimit të institucioneve të reja në vend, ku ushtruesja e detyrës së presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani pritet të thërrasë seancë për konstituimin e Kuvendit të Kosovës.