JETA

Sa e bukur ?sht? jeta me peripecit e veta Sa pik?llim e g?zim ruan n? fsheht?sit e veta Sa mir?si e v?shtirsi p?rjeton mbrenda saj njeriu Sa sakrifikon p?r t? dhe p?rs?ri n? fund shkatrohet vetvetiu.

Pas çdo zgjimi njeriu i p?rkushtohet plot?sisht asaj dhe g?rmon mbi çdo p?ll?mb toke p?r t? mar? gjithçka prej saj, g?rmon edhe pse pasojat e rrezikut mund ti paguaj me vet? jet?n por p?rs?ri lakmia e t?rheq dhe e b?n t? luftoj kund?r,edhe me vetveten.

Jeta e k?saj bote ?sht? nj? intrig e hidhur njeriu vrapon p?r pasuri e pas saj ?sht? i lidhur, n?se duhet p?r t? sh?ndrohet n? mashtrues,vras?s,tradh?tar dhe p?rs?ri haron se çdo dit? e re n? humner ?sht? duke e drejtuar.

Njeriu n? k?t? bot? jepet vet?m pas materiales e aspak si p?rkushtohet shpirt?rores, ai shfryt?zon aft?sit dhe mund?sit e veta dhe me t? d?shiron gjithçka t? zotroj e kthej kah vetvetja. Foshnja si foshnj?,shtr?ngon duart n? çastet e para t? jet?s ai jo q? ka njohuri p?r diçka,por ?sht? instinkt q? lind me lindjen e f?mij?s, nga ajo dit? lind d?shira p?r t? poseduar,si dhe lakmia gjithçka p?r t? p?rvetsuar dhe n? dit?n e ndarjes i liron duart sepse e kupton se sa kjo bot? paska kushtuar.

Jeta e k?saj bote ?sht? kalimtare n? prag t? saj e kupton se s’paska vlejtur fare, edhe pse p?rkushtimi i njeriut ndaj saj ka qen? n? rend t? par? por n? fund ai vetvetiu d?shprohet dhe e kupton se sa paska qen? i mar?.

Jeta e njeriut fillon me krijimin e tij n? bot?n e err?sir?s pas nj? periudhe kohore,ai n? k?t? bot do e vazhdoj jet?n n? saje t? liris?, k?tu i jepet mund?sia p?r t? zgjedhur dhe vepruar sipas d?shir?s t? veproj mir? apo keq dhe t? vulos? fatin e jet?s s? vet? t? p?rjetsis?.

N? k?t? bot? po t? mos ishte interesi,s’do vdisnin njer?z nga etja po t? mos ishte interesi,s’do vdisnin njer?z nga uria, po t? mos ishte interesi,s’do vuanin e vdisnin njer?z nga dhimbjet po t? mos ishte interesi,s’do vdisnin njer?z nga vrasjet dhe masakrimet.

Po sikur shpirti t’mos nj?llosej nga interesi,do mbetej hyjnor dhe i past?r po sikur zemra t’mos pomponte n? vena gjakun e interesit,do mbetej e p?rsosur, po sikur syt? t’mos ndiqnin rrug?n e interesit,do ishin t? ngopur por ja q? njeriu s’ngopet derisa n?n dheun e varrit t? vet? s’?sht? groposur.

Shkruar nga: Xhemshit Jusufi 11.Tetor.2013