thumbs_b_c_d44b9a40737586138e65ac6a855768da

Indonezi, shpërthim në vullkanin Merapi

Një shpërthim ka ndodhur në vullkanin Merapi që ndodhet në Ishullin Java në Indonezi, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një deklaratë nga Qendra për Hulumtimin dhe Zhvillimin e Teknologjisë së Katastrofave Gjeologjike (BPPTKG) thuhet se hiri dhe tymi i hedhur nga vullkani kanë arritur në lartësi prej 1.400 metrash nga krateri.

Autoritetet kanë paralajmëruar që “të mos zhvillohen aktivitete deri në 5 kilometra” nga zona përreth vullkanit në të cilin kohët e fundit janë rritur veprimet vullkanike dhe për të cilin nivelin i alarmit është “portokalli”.

Në vitin 2010 të paktën 347 persona humbën jetën si pasojë e shpërthimit të vullkanit Merapi i cili ka një lartësi prej 2.968 metrash në ishullin Java.

Sistemi i alarmit vullkanik në Indonezi përbëhet nga katër faza: “jeshile”, “e verdhë”, “portokalli” dhe niveli më i lartë, “i kuq”.