Gazetarja e cila u vlerësua me çmimin “Guxim në Gazetari” për vitin 2020

Gazetarja e cila u vlerësua me çmimin “Guxim në Gazetari” për vitin 2020

Reporterja Yakeen Bido i kaloi vitet e saj të para të punës në Idlib duke lëvizur midis qytetit të saj dhe Latakia gjatë fillimit të luftës Siriane në 2011.

Pas studimeve të saj në sociologji,Yakeen u kthye në Idlib, dhe për pesë vjet ajo raportoi për çështje politike, ushtarake dhe humanitare intervista për raste dhune, fushata shpifjesh dhe arrestimesh të shumta. Bido ka kontribuar në media të ndryshme duke përfshirë Orient TV, Al-kul Radio, BBC TV, Damask Voice Radio, France 24 dhe ANA Press Agency. Siria renditet në 174 nga 180 vende në Indeksin Global të Lirisë së Shtypit për vitin 2020, por Bido vazhdon të raportojë përpara kamerës – dhe ajo është gruaja e parë reportere që transmeton nga rajoni.

Duke rrezikuar jetën e saj nga vija e frontit, Yakeen përballet me kërcënime me vdekje nga mbështetësit e regjimit të Asadit për shkak të identifikimit të saj si grua dhe rolit të saj si gazetare. Yakeen më parë është vlerësuar me nderime të Ditës Ndërkombëtare të Gruas nga Shefja e Koordinimit të Revolucionit Sirian në Urfan turke, si vlerësim të punës së saj në shtyp dhe rolit pionier në shoqëri.

Ngacmimet seksuale, kërcënimet, sulmet, shtypja e qeverisë, një tavan qelqi kokëfortë, paga e pabarabartë, akuza për lajme të rreme dhe një mosbesim në rritje ndaj medias të gjitha kërcënojnë lirinë e shtypit në të gjithë botën. Dhe gazetaret femra shpesh bartin barrën më të madhe të këtyre sulmeve. Në fakt, numri i gazetareve femra të vrara në vitin 2017 është trefishuar krahasuar me një vit më parë.

Për guximin e saj, gazetarja në fjalë u vlerësua edhe me çmimin “Guxim në Gazetari” për vitin 2020 nga IWMF/muslimania.a/