Fuel-economy-786377

Si të zvogëloni konsumin e karburantit

Meqenëse çmimet e karburantit janë vazhdimisht në rritje dhe nuk ka fund në horizont, e vetmja gjë që mund të ndikoni deri diku është sa karburant do të konsumojë makina juaj.

Për shkak të trendit të rritjes së çmimeve të karburantit, disa kanë vendosur të kalojnë në biçikleta, por shumica prej nesh, për arsye të ndryshme, thjesht nuk mund të bëjë pa makina.

Për ata që kanë nevojë për një makinë, këtu janë disa këshilla të dobishme se si të zvogëloni konsumin e karburantit, transmeton Telegrafi.

1. Ritëm i vazhdueshëm

Kur ngasni një makinë, përpiquni të mbani një ritëm konstant të vozitjes sa më shumë që të jetë e mundur, natyrisht aq sa lejojnë kushtet në rrugë.

Mos nxitoni ose frenoni pa nevojë pasi kjo e detyron motorin më shumë dhe konsumon më shumë karburant.

2. Mirëmbani automjetin rregullisht

Një automjet me vaj, filtër vaji, filtër ajri, të ndryshuara rregullisht, do të konsumojë më pak karburant.

Gjithashtu, sigurohuni që bateria të funksionojë siç duhet dhe në tensionin e duhur.

3. Fryni gomat në presionin e përcaktuar

Gomat ndikojnë shumë në konsum, prandaj rekomandohet monitorimi i rregullt i presionit të gomave sepse një gomë më pak e fryrë rrit konsumin.

4. Ulni ngarkesën

Hiqni të gjitha sendet që nuk ju duhen nga automjeti për të zvogëluar ngarkesën dhe konsumin e karburantit.

Mund t’ju ​​duket se disa gjëra të vogla nuk mund të ndikojnë seriozisht në ngarkesë, por shumë gjëra të tilla në total mund të ndikojnë.

5. Mbani dritaret të mbyllura (kur është e mundur)

Kur xhamat e makinës janë të hapura, aerodinamika e automjetit zvogëlohet për shkak të rezistencës më të lartë të ajrit, kështu që motori konsumon më shumë karburant.

6. Fikeni  motorin

Nëse e dini që do të ndaleni dhe do të prisni diku më gjatë, fikni motorin – nëse e lini atë të ndezur dhe kaloni, të themi, 5-10 minuta në pritje, po humbni karburant pa nevojë.

7. Fikni “kondicionimin e ajrit” (kur nuk ju nevojitet)

Kondicionimi i ajrit, ngrohësit e xhamit dhe pajisjet e tjera rrisin konsumin. Fikini ato nëse nuk janë vërtet të nevojshme.

8. Shmangni distancat e shkurtra

Në distanca të shkurtra, motori nuk arrin të ngrohet në mënyrë të drejtë, kështu që harxhon më shumë karburant.

Mundohuni të shmangni seksionet e shkurtra deri në disa kilometra – nëse nuk është e nevojshme të përdorni një makinë, përdoreni një  biçikletë.

9. Gjeni një “viktimë” në autostradë

Në autostradë, përpiquni të vozisni pas një makine që po lëviz me një ritëm që ju përshtatet sepse automjeti para jush zvogëlon rezistencën e ajrit të makinës tuaj, kështu që do të konsumojë më pak.

Dhe është më mirë të “lidheni” me një automjet, kamion ose furgon më të madh, sepse automjetet më të mëdha zvogëlon rezistencën e ajrit. Mos harroni të mbani hapësirë ​​të mjaftueshme.