patate

Si të ruani patatet për të qëndruar të freskëta gjatë gjithë dimrit

Patatet mund të qëndrojnë më gjatë në banakun e kuzhinës sesa shumica e frutave dhe perimeve, por me kalimin e kohës ato do të fillojnë të mbijnë dhe do të humbasin freskinë dhe shijen e tyre. Nëse ruhet siç duhet, mund të qëndrojë i freskët për katër deri në gjashtë muaj. Metoda tradicionale e ruajtjes përfshin mbajtjen e patateve në një vend të freskët dhe të errët ku nuk ka rrezik ngrirjeje.

Patatet mund të zhvillojnë një lëkurë të gjelbër kur ekspozohen ndaj dritës. Lëkura e tillë jeshile ka shije të hidhur dhe përmban solaninë, e cila është irrituese për sistemin tretës dhe në sasi më të mëdha mund të shkaktojë pasoja të rënda shëndetësore. Njollat ​​e vogla të gjelbra dhe filizat duhet të priten plotësisht, por patatet me më shumë se disa njolla të vogla jeshile duhet të hidhen të tëra.

Nëse keni patate të freskëta të rritura në shtëpi, nuk mjafton thjesht t’i hidhni në bodrum, por fillimisht duhet të përgatiten duke i tharë për disa ditë. Patatet e sapo gërmuara nuk kanë një lëkurë të fortë që i mbron nga kalbja dhe para se t’i ruani në një vend të errët, duhet të prisni disa ditë që lëkura të ngurtësohet. Pas tharjes, mund t’i ruani patatet në çdo enë që lejon ajrosjen, si kuti kartoni ose qese letre.

Inspektoni të gjitha patatet për lakër, myk, dëmtime dhe gropa të buta. Vetëm patatet e padëmtuara janë të përshtatshme për ruajtje afatgjatë. Patatet e dëmtuara tepër duhet të hahen brenda pak ditësh ose të ruhen në ndonjë mënyrë tjetër.

Edhe pse mund të tundoheni t’i lani ato së pari, patatet ruhen më mirë nëse lihen të thata dhe të pista. Vendosni patatet në një kuti kartoni, qese letre, qese rrjetë ose shportë për të siguruar ajrim të mirë. Qeset plastike nuk do ta lejojnë atë të marrë frymë dhe do t’ia shkurtojnë ndjeshëm jetën.

Ruani patatet në një vend të freskët, të lagësht dhe të errët. Gama ideale e temperaturës është midis 4 dhe 5 gradë celcius. Mos e përdorni frigoriferin pasi ajri është shumë i thatë dhe do të bëjë që patatet të tkurren. Kontrolloni rregullisht patatet dhe hiqni ato që janë të buta, të rrudhura ose të mbira për të parandaluar prishjen e mëtejshme.

Mbajini patatet larg mollëve dhe frutave të tjera të freskëta, si dhe qepëve sepse gazi etilen që ato nxjerrin mund të shkaktojë që patatet të mbijnë ose të prishen. Patatet shpesh zhvillojnë një shije të ëmbël gjatë ruajtjes, sepse ato ngadalë e shndërrojnë niseshtën në sheqer

Ju mund ta parandaloni këtë duke e nxjerrë nga ruajtja disa ditë përpara se ta përdorni për të lejuar që sheqeri të kthehet në niseshte. Mundohuni të mos ruani më shumë patate sesa mund të përdorni gjatë vjeshtës dhe dimrit. Kur të vijë pranvera, patatet do të fillojnë të mbijnë./FrontOnline/