auto-ueberbruecken-achten-sie-beim-anschliessen-der-starthilfekabel-unbedingt-auf-die-reihenfolge--780x439

Nëse një makinë nuk ndez, bateria ka të ngjarë të jetë shkaku – çfarë duhet të bëni më pas?

Dëshiron të ndezësh një makinë? Nuk ka problem: Në udhëzimet tona do të zbuloni se si të filloni pa dëmtuar elektronikën në bord.

Nëse një makinë nuk ndez, bateria ka shumë të ngjarë të jetë shkaku.

Sipas ADAC, rreth 40 për qind e të gjitha prishjeve janë për shkak të problemeve me sistemin e ruajtjes së energjisë.

Ndihmë për të filluar: Ju duhen kabllot

Kur zgjidhni kabllot, kushtojini vëmendje standardit DIN 72.533 ose standardit ISO 6.722.

Seksioni kryq i kabllove duhet të jetë së paku 16 milimetra katrorë (mm²).

Me automjete me naftë, duhet të përdorni kabllo me prerje tërthore të paktën 25 mm².

Sigurohuni që kabllot të jenë fleksibël dhe që kapëset të jenë të izoluara, përveç majave të kapëseve, transmeton Telegrafi.

Lidhja e baterisë së makinës

Nëse bllokoheni në një rrugë të zënë, sigurojeni zonën me një trekëndësh paralajmërues dhe vishni një jelek sigurie.

Kjo do të thotë që përdoruesit e tjerë të rrugës mund ta shohin zonën e rrezikut në kohën e duhur.

E rëndësishme: Sigurohuni që voltazhi i dhuruesit dhe automjetit të marrësit është i njëjtë (dymbëdhjetë ose 24 volt, makinat e reja gjithnjë e më shumë kanë një sistem elektrik 48 volt).

Fikni konsumin e energjisë dhe motorin.

Sigurohuni që të dy makinat nuk po konsumojnë energji elektrike para se të filloni të mbushni baterinë.

Kontrolloni që gjithçka që ka nevojë për energji është e fikur: drita, sistemi muzikor, kondicioner, fikni gjithashtu motorin në automjetin dhurues.

Përcaktoni polet plus dhe minus. Tani identifikoni polet plus dhe minus të baterive të dy automjeteve. Kjo është e rëndësishme sepse lidhja e shtyllave të gabuara mund të dëmtojë sistemin elektrik.

Simbolet përkatëse zakonisht hidhen direkt në plastikën e baterisë.

Lidhni kabllot. Së pari lidhni “pozitivet” e dy baterive me kabllon e kuqe.

Pastaj bashkëngjitni telin e zi në polin negativ të baterisë së makinës dhuruese.

Sigurohuni që ato të jenë të kapura në mënyrë të sigurt.

Ndizni makinat

Pastaj ndizeni automjetin e dhuruesit. Prisni disa minuta dhe më pas ndizni automjetin pritës. Nëse nuk fillon, prit një minutë dhe provo përsëri.

Por kini kujdes: pas tre përpjekjeve të pasuksesshme të fillimit, ekziston rreziku i dëmtimit të baterisë. Nëse është ky rasti, merrni ndihmë nga eksperti.

Para se të hiqni kabllot, duhet të merrni edhe një masë paraprake: Sigurohuni që automjeti i prishur të konsumojë shumë energji elektrike.

Tani lirojini me kujdes kabllot duke i kushtuar vëmendje të veçantë sekuencës. Së pari hiqni kabllon e zezë negative, pastaj kabllon e kuqe pozitive.

Çfarë duhet të bëhet tani?

Tani drejto një distancë më të gjatë me makinë – rreth 20 deri në 30 minuta. Kjo do të rimbushë baterinë përmes alternatorit. Nëse shfaqen ndonjë mesazh gabimi në ekranin e makinës, thirrni ndihmë profesionale. /Telegrafi/