thumbs_b_c_04a74027b68945a75b4f9c9c2d7cc080

NATO i merr shumë seriozisht ngjarjet në veri të Kosovës

NATO i merr shumë seriozisht ngjarjet në veri të Kosovës dhe KFOR-i, i udhëhequr nga NATO, po merr të gjitha masat e nevojshme për të siguruar një mjedis të sigurt dhe paqësor dhe liri të lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, transmeton Anadolu.

“Angazhimi i KFOR-it ndaj NATO-s, duke zbatuar mandatin e tij sipas rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, është i palëkundur, siç tregohet nga vendosja e fundit shtesë prej 500 trupash”, tha zëdhënësja e NATO-s Oana Lungesku.

“Edhe një herë i kujtojmë të gjitha palët për detyrimet e tyre ndaj KFOR-it sipas Marrëveshjes Teknike Ushtarake, përfshirë respektimin e vijës kufitare administrative, procedurave të Policisë së Kosovës dhe Marrëveshjes së vitit 2013 për dislokimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës në veri”, tha Lungescu në Twitter.

Siç theksoi ajo, këto detyrime synojnë të sigurojnë veprim të koordinuar, të shmangin përshkallëzimin dhe të ruajnë një mjedis të sigurt dhe paqësor.

Paraprakisht, KFOR-i dënoi ashpër sulmet ndaj gazetarëve në veri të Kosovës, derisa ata po kryenin profesionin e tyre.

“Liria e shtypit dhe liria e shprehjes janë vlera themelore që të gjithë duhet të respektojnë. U bëjmë thirrje të gjitha palëve që të përmbahen nga dhuna apo veprimet e mëtejshme që mund të çojnë në përshkallëzim të mëtejshëm dhe të sigurojnë që mediat të mund të kryejnë me siguri punën e tyre themelore”, ka thënë KFOR-i.

KFOR-i rikujton se pas incidenteve të 29 majit, kur një numër i madh i paqeruajtësve të KFOR-it u plagosën në sulme të paprovokuara, trupat e KFOR-it u vendosën rreth ndërtesave komunale në veri të Kosovës për të parandaluar konflikte të mëtejshme.

KFOR-i mbetet përgjegjës i tretë ndërsa Policia e Kosovës mbetet përgjegjëse për sigurimin e sundimit të ligjit në mbarë Kosovën.

Gjithashtu, komandanti i KFOR-it është në kontakt të rregullt me ​​të gjithë kolegët e tij kryesorë, përfshirë përfaqësues të institucioneve dhe organizatave të sigurisë në Kosovë, si dhe përfaqësues të Forcave të Armatosura të Serbisë, Misionit të BE-së për Sundimin e Ligjit (EULEX), OSBE-së dhe atyre diplomatike të komunitetit.