EDA0EE17-0C28-4349-BB49-68B4162B7D22

Koha e ngrënies së ushqimit mund të ndikojë në humbjen e peshës

Ngrënia e një vakti në një kohë të caktuar nuk është gjithmonë e lehtë, veçanërisht kur jemi të detyruar nga detyrimet që na pengojnë ta bëjmë këtë. Megjithatë, është e rëndësishme të jemi të ndërgjegjshëm kur hamë për të siguruar që trupat tanë të qëndrojnë sa më të shëndetshëm për aq kohë sa të jetë e mundur. Në fakt, shkenca vazhdon të na tregojë se koha e vaktit mund të ndikojë në objektivat tona të humbjes së peshës, dhe ngrënia më vonë në mbrëmje mund ta bëjë më të vështirë humbjen e peshës.

Për shembull, një studim i vogël i kohëve të fundit i botuar në “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” zbuloi se ata që hanin darkë në orën 21:00 kundrejt atyre që hëngrën në orën 6 pasdite kishin nivele më të larta të sheqerit në gjak të nesërmen në mëngjes, së bashku me më pak oksidim të yndyrës. Një studim tjetër, i botuar në revistën Nutrients, zbuloi se ngrënia më vonë në mbrëmje mund të ndikojë në humbjen e peshës sepse aftësia e trupit tonë për të djegur kalori mund të jetë më e ulët gjatë natës sesa gjatë pjesës tjetër të ditës, shkruan “Eat This”, transmeton Klankosova.tv.

Një studim i ri zbuloi gjithashtu se të ngrënit më vonë gjatë ditës mund të ndikojë në funksionimin e metabolizmit tonë dhe hormoneve të urisë, gjë që nga ana tjetër mund të rezultojë në humbje më të vështirë të peshës. Gjegjësisht, ekspertët zbuluan se ngrënia më vonë rrit ndjenjën e urisë, ndërsa në të njëjtën kohë zvogëlon sasinë e energjisë që konsumohet derisa jemi zgjuar. Në fakt, ngrënia katër orë më vonë se zakonisht ndikon në nivelin tonë të përgjithshëm të oreksit dhe shkallën me të cilën djegim kalori, si dhe ruajtjen e yndyrës dhe rrjedhimisht humbjen e mundshme të peshës.

Megjithatë, ekspertët theksojnë gjithashtu se çdo person ka një ritëm të ndryshëm metabolik dhe për këtë arsye ka nevojë për një marrje ditore të ndryshme të kalorive dhe raportin e lëndëve ushqyese. Përveç kohës së duhur të vakteve tuaja, mënyra më e mirë për të humbur peshë (ose për të parandaluar rrezikun e obezitetit) është të hani një dietë të ekuilibruar në intervale të rregullta dhe të qëndrueshme, transmeton Klankosova.tv.