17138665_0-0-760-428

Grupi mysliman parashtron padi për t’i dhënë fund listës sekrete të FBI-së

Një grup prej 12 myslimanësh amerikanë, duke përfshirë një kryetar bashkie për një kohë të gjatë të Nju Xhersit, paditi Departamentin e Drejtësisë të hënën në një përpjekje për t’i dhënë fund përdorimit të një liste të fshehtë të vëzhgimit të FBI-së që ata e përshkruajnë si një “regjistër de facto myslimanësh”.

Padia, e depozituar në Gjykatën e Qarkut të ShBA-së në Massachusetts, thotë se duke i vendosur individët në grupin e të dhënave të kontrollit të terrorizmit, qeveria federale i ka “dënuar” paditësit “me shtetësi të përjetshme të klasit të dytë”.

“Kjo vendosje i përcakton ata si të denjë për dyshim të përhershëm dhe imponon pasoja gjithëpërfshirëse që ndryshojnë pothuajse çdo aspekt të jetës së paditësve”, thuhet në padi.

Ai pretendon se paditësit kanë pësuar dëme, duke përfshirë poshtërimin publik, vëzhgimin, ngacmimin gjatë udhëtimit, mohimin e punës dhe të qenit “efektivisht i mërguar nga Shtetet e Bashkuara” dhe thotë se lista në vetvete është një “regjistër myslimanësh de facto” me mbi 98 përqind të personave të identifikuar publikisht mbi të janë myslimanë.

Padia pohon më tej se edhe pasi një individ hiqet nga lista, ata vuajnë një jetë të efekteve të dëmshme të valëzimit.

“Stigma dhe dëmi i vendosjes në listën e vëzhgimit zgjat një jetë, edhe nëse të pandehurit përfundimisht vendosin që një individ nuk përmbush standardin e paqartë e gjithëpërfshirës për t’u listuar aty dhe pastaj zgjedhin ta heqin atë individ nga lista vëzhguese”, theksohet në padi.

Diskriminimi ndaj myslimanëve

Padia emëron Prokurorin e Përgjithshëm Merrick Garland, Drejtorin e FBI-së Christopher Wray, Drejtorin e Shërbimit Sekret të ShBA-së Kimberly Cheatle, Ndihmësprokurorin e Përgjithshëm për Divizionin e Sigurisë Kombëtare Matthew Olsen, Drejtorin e Inteligjencës Kombëtare Avril Haines dhe të tjerë si të bashkëpandehur.

Duke iu drejtuar gazetarëve në selinë e grupit avokues të Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR) në Uashington, DC, avokatja e stafit Hannah Mullen tha se paditësit “janë futur në listën vëzhguese sepse standardet për përfshirjen në listën vëzhguese janë vula të paqarta gome në rastin më të mirë dhe në praktikë përdoren për të shënjestruar dhe diskriminuar myslimanët”.

“Mbi 98 për qind e emrave në pjesë të listës vëzhguese që u zbuluan në 2019 janë myslimanë të identifikueshëm. Kjo nuk ndodhi rastësisht,” tha ajo.

“Qeveria federale e konsideron vetë faktin e të qenit mysliman si të dyshimtë dhe i vendos njerëzit në listën vëzhguese si rezultat i identitetit të tyre mysliman, besimeve fetare islame, praktikave fetare islame, udhëtimeve në vendet me shumicë myslimane dhe faktorëve të tjerë diskriminues. Asnjë nga klientët tanë nuk janë akuzuar ose dënuar ndonjëherë për një krim të lidhur me terrorizmin”, shtoi ajo.

Emrat e mbetur në listë, rreth 1-2 përqind, përbëhen nga njerëz të dënuar për sulme terroriste, duke përfshirë bombardimin me sarin të vitit 1995 në Tokio, revolucionarët kolumbianë të burgosur dhe një bombardues të Ushtrisë Republikane Irlandeze, sipas CAIR-it.

Efekti i valëzimit

Paditësit përfshijnë Prospect Park, kryetarin e bashkisë së Nju Xhersit Mohamed Khairullah, i cili u ftua në minutën e fundit në festën e Bajramit në Shtëpinë e Bardhë në maj, pastaj Michael Migliore, një mysliman amerikan që banon në Arabinë Saudite, Nidal El-Takach – banor i Miçiganit, dhe nëntë të tjerë.

Duke iu drejtuar gazetarëve në Nju Xhersit, Khairullah tha se nuk është informuar zyrtarisht pse emri i tij është në listën e zbuluar, as nuk është thënë përfundimisht se ai është hequr dhe tha se “fakti që na u refuzua qasja në Shtëpinë e Bardhë tregon se kjo listë vëzhguese ka një efekt valëzues.”

“Kjo shkel të drejtën time kushtetuese si amerikan për një proces të rregullt ligjor, sepse ka njerëz që mendojnë se jam një person i keq”, tha ai. “Kjo u shkaktua nga qeveria e ShBA-së. Qeveria e ShBA-së duhet të pastrojë emrin tim dhe emrat e të tjerëve që po ngacmohen dhe po frikësohen.”