thumbs_b_c_8105c9ddb061e81225f6fedb7aad2d94

Gjermania do të rifillojë financimin e agjencisë së OKB-së për refugjatët palestinezë

Gjermania do të rifillojë financimin e agjencisë së OKB-së për refugjatët palestinezë, ose UNRWA, njoftoi sot Ministria e Jashtme dhe Ministria e Ndihmës për Zhvillim e vendit, transmeton Anadolu.

“Duke vazhduar bashkëpunimin akut, ne po mbështesim rolin jetik dhe aktualisht të pazëvendësueshëm të UNRWA-së në ofrimin e kujdesit për njerëzit në Gaza, sepse organizatat e tjera ndërkombëtare të ndihmës janë gjithashtu aktualisht të varura nga strukturat operacionale të UNRWA-së në Gaza”, thuhet në një deklaratë të përbashkët të ministrive.

Gjermania, aleate e fortë e Izraelit, ishte bashkuar me disa vende, duke përfshirë SHBA-në dhe Britaninë, dhe pezulloi fondet për UNRWA-në pas akuzave nga Izraeli se disa prej 13.000 punonjësve të agjencisë në Gaza morën pjesë në sulmin e Hamasit në Izrael më 7 tetor.

Ndërsa bashkëpunimi gjerman me UNRWA-në në Rripin e Gazës është pezulluar që nga fundi i janarit, fondet vazhduan të rrjedhin për punën e agjencisë së ndihmës në rajone të tjera të Lindjes së Mesme.

Në fund të marsit, qeveria gjermane ndau 45 milionë euro për organizatën në Jordani, Liban, Siri dhe Bregun Perëndimor.

Sipas qeverisë, ajo mbështeti agjencinë e OKB-së me më shumë se 200 milionë euro vetëm në vitin 2023.

Sipas deklaratës, qeveria federale është marrë intensivisht me akuzat e bëra nga Izraeli kundër UNRWA-së dhe e ka diskutuar këtë nga afër me qeverinë izraelite, OKB-në dhe donatorë të tjerë ndërkombëtarë.

Ajo do të koordinohet ngushtë me partnerët e saj më të afërt ndërkombëtarë për të lëshuar fonde të mëtejshme. Duke pasur parasysh situatën katastrofike të njerëzve në Rripin e Gazës, kohët e fundit ka pasur thirrje të përsëritura për të vazhduar mbështetjen e organizatës palestineze të ndihmës, shtohet në deklaratë.

Në të njëjtën kohë, Gjermania bëri thirrje për zbatimin e shpejtë të rekomandimeve të raportit faktmbledhës të OKB-së.

Rëndësi e veçantë duhet t’i kushtohet forcimit të auditimit të brendshëm të UNRWA-së dhe personelit të tij me staf ndërkombëtar të OKB-së, përmirësimit të mbikëqyrjes së jashtme të menaxhimit të projektit, krahasimit të mëtejshëm të vazhdueshëm të listave të punonjësve të UNRWA-së me autoritetet izraelite të sigurisë dhe zgjerimit të trajnimit të brendshëm, thuhet në deklaratën zyrtare të Gjermanisë.