unnamed-file-3

Fruthi: Simptomat, parandalimi dhe këshilla për trajtim

Meqenëse fruthi shkaktohet nga një virus që e ka origjinën në hundën dhe fytin e një fëmije ose të rrituri të infektuar, ai ka potencialin të bëhet shumë infektiv. Kjo do të thotë që pikat përhapen në ajër kur një person i infektuar kollitet, teshtin ose flet. Si rezultat, kur njerëzit e tjerë i marrin frymë, ata mund të infektohen. Në situatat e përditshme, pikat infektive mund të varen në ajër për rreth një orë, prandaj izolimi i pacientit është kritik.

Cilat janë simptomat e fruthit?

Simptomat e fruthit janë si gripi i zakonshëm – temperaturë e lartë, lodhje, kollë e fortë, sy të skuqur ose të përgjakur dhe rrjedhje e hundës. Fruthi gjithashtu mund të shkaktojë skuqje në trup, të cilat fillojnë në kokë dhe më pas kalojnë në pjesë të tjera të trupit. Disa simptoma të tjera të fruthit mund të përfshijnë dhimbje të fytit, njolla të bardha në gojë, dhimbje muskujsh dhe ndjeshmëri ndaj dritës (drita mund të shkaktojë dhimbje në sytë e një personi të infektuar), sipas ekspertëve të shëndetit.

Si mund të parandalohet fruthi?

Kushdo që nuk është i vaksinuar është në rrezik të preket nga fruthi. Para shpikjes së vaksinës, pothuajse të gjithë mund të prekeshin nga kjo sëmundje. Nëse një person ka pasur ose është vaksinuar kundër fruthit, ai ka më shumë gjasa të jetë imun ndaj tij. Megjithatë, nëse ka një lloj të ri të virusit, të gjithë personat mund të jenë në një rrezik të barabartë, transmeton Klankosova.tv

Cili është protokolli i trajtimit të fruthit?

Aktualisht, nuk ka asnjë kurë për fruthin. Që një person të shërohet, virusi duhet të vazhdojë rrjedhën e tij, i cili zakonisht zgjat rreth 10 deri në 14 ditë. Ekspertët rekomanduan disa mënyra për të trajtuar pacientin:

  • Marrja e qetësuesve të përshkruar për dhimbje, dhimbje ose temperaturë. Paracetamoli zakonisht jepet për ethe, dhimbje trupi etj. Megjithatë, nëse pacientja është shtatzënë ose fëmijët nën moshën pesë vjeç, duhet të kërkohen këshilla e mjekut, pasi dhënia e këtyre qetësuesve mund të jetë e rrezikshme.
  • Pushoni shumë, pasi trupit i duhet kohë për t’u rikuperuar
  • Pirja e lëngjeve të mjaftueshme dhe gargara me ujë të kripur në intervale të rregullta
  • Shmangni dritën e ashpër nëse jua lëndon sytë
  • Suplementet e vitaminës A mund të zbusin komplikimet e fruthit p.sh. diarre dhe pneumoni
  • Nëse fëmija është i sëmurë rëndë dhe ndoshta ka një infeksion dytësor bakterial, antibiotikët IV mund të jepen si protokoll trajtimi.

Nëse nuk trajtohet, fruthi mund të jetë fatal, kryesisht nëse shfaqet te shtatzënat, fëmijët 5 vjeç e lart dhe personat me sistem të dobët të imunitetit.