Emigrantët që duan të fillojnë një jetë të re në Britani vazhdojnë të presin në Francë

Emigrantët që duan të fillojnë një jetë të re në Britani vazhdojnë të presin në Francë

Emigrantët e parregullt që përpiqen të arrijnë në Britani përmes Kanalit Anglez po mblidhen në qytetin bregdetar të Francës në Calais, transmeton Anadolu Agency (AA).

Arsyeja pse emigrantët e rregullt, kryesisht nga vendet afrikane, zgjodhën qytetin Calais është sepse është qyteti port më i afërt me Britaninë.

Disa nga migrantët e parregullt përpiqen të arrijnë në Britani me varkë, disa përpiqen të hipin në anije për në Britani ilegalisht.

Teksa presin të nisen për në Britani, emigrantët qëndrojnë në tenda në parqe, nën ura ose në pyll brenda qytetit Calais. Zyrtarët e bashkisë Calais dhe policia heqin me forcë çadrat e emigrantëve herë pas here.

Disa organizata bamirëse shpërndajnë ushqim dhe veshje për migrantët e parregullt.

Pavarësisht përpjekjeve të Britanisë për të bllokuar kalimet, mijëra emigrantë arrijnë të kalojnë Kanalin Anglez çdo vit. Në vitin 2021, numri i personave që kaluan detin dhe arritën në Britani kaloi shifrën 28 mijë. Thuhet se ky numër ishte tri herë më i madh në vitin 2020.

Ngjarjet tragjike ndodhin herë pas here gjatë këtyre tranzicioneve të rrezikshme. Më 24 nëntor 17 burra, 7 gra dhe 3 fëmijë humbën jetën si pasojë e fundosjes së varkës që transportonte emigrantë që përpiqeshin të kalonin nga qyteti Calais në Britani.

Gjithashtu thuhet se ata që humbën jetën pas kësaj fatkeqësie në Kanalin Anglez ishin emigrantë nga Iraku, Irani, Afganistani, Etiopia, Somalia dhe Egjipti.