child-on-phone-600x314-1

Mungesa e gjumit, problem që nuk duhet nënvlerësuar sidomos tek fëmijët

Një studim i Universitetit të Cardiff-it, ka zbuluar se fëmijët që përdorin pajisje elektronike në orarin e gjumit, kanë qenë të rrezikuar në mungesën e gjumit duke krahasuar me fëmijët që nuk patën qasje në pajisje elektronike,

Studimi përfshinte një përbledhje sistematike të 20 studimeve duke përfshire me shume se 125 mijë fëmijë, zbuloi se cilësia e gjumit dhe lodhja gjatë ditës si pasojë e mungesës së gjumit ishin në shifra të larta, transmeton lajmi.net.

Doktor Ben Carter nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Cardiff tha: “Studimi ynë është i pari që konsolidon rezultatet gjatë hulumtimeve ekzistuese dhe siguron prova të mëtejshme të efektit të dëmshëm të pajisjeve elektronike si në kohëzgjatjen ashtu edhe në cilësinë e gjumit.

“Gjumi është një pjesë shpesh e nënvlerësuar por e rëndësishme e zhvillimit të fëmijëve, me mungesë të rregullt të gjumit që shkakton një sërë problemesh shëndetësore. Me popullaritetin gjithnjë në rritje të pajisjeve portative të mediave, siç janë telefonat inteligjentë dhe tabletët, problemi i gjumit të dobët midis fëmijëve është përkeqësuar. Gjetjet tona sugjerojnë se një qasje e integruar që përfshin prindërit, mësuesit dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor është e nevojshme për të përmirësuar zakonet e gjumit”.

Aktualisht 72 përqind e fëmijëve dhe 89% përqind e adoleshentëve kanë të paktën një pajisje në dhomën e tyre të gjumit dhe shumica përdoren afër gjumit. Pajisjet e tilla mendohet se ndikojnë negativisht në gjumë, duke stimuluar psikologjikisht trurin dhe ndikon në fiziologjinë e gjumit.

Çrregullimi i gjumit në fëmijëri dihet se çon në pasoja të pafavorshme fizike dhe mendore të shëndetit. Rezultatet e shëndetit të dëmshëm afatshkurtër dhe afatgjatë përfshijnë dietë të dobët, sjellje qetësuese, mbipesha, imunitet të ulur, rritje të shtangur dhe çështje të shëndetit mendor.