Çka duhet të konsumoni në pranverë?

Pranvera është koha ideale për detoksifikim, përkatësisht procesin nëpërmjet të cilit i hedhim jashtë nga organizmi toksinat e mbledhura. Edhe pse regjimi kualitativ i detoksifikimit është shumë i dobishëm dhe i shëndetshëm, shumica e njerëzve nuk janë të gatshëm për ndryshime radikale, kështu që këtyre u rekomandohet edhe futja e ndryshime të caktuara në ushqim, të cilat më lehtë do t’i pranojnë dhe të cilat do të sjellin rezultate të suksesshme.

– Pemë e perime të pandotura: Perimet dhe pemët janë ushqime të shëndetshme, por shpesh ato shihen si të mbushura me kimikate të shumta, kështu që vitet e fundit gjithnjë e më shumë po vlerësohen bimët e caktuara të cilat rriten në zonat e pandotura. Kërpudhat, pemët e malit, hithrat si dhe shumë bimë të tjera, të gjitha këto nuk kushtojnë shumë, vetëm u nevojitet kohë për t’i mbledhur. Nëse nuk keni kohë, por edhe nëse nuk keni haber për këto bimë, këtë le të bëjnë njohësit (sidomos kjo vlen për kërpudha) dhe shumicën e këtyre bimëve mund t’i blini edhe në treg.

– Patatet, hithrat dhe lëngjet: Patatja po ashtu është shumë e mirë për ushqimin cilësor pranveror: ushqimi mediteran gjithmonë e ka në plan të parë pataten e zier me perime, vaj të ullirit dhe hudhër, shkruan sot gazeta “Zeri”.

Po ashtu, vazhdimisht pini edhe lëngje të freskëta të bëra nga shumë pemë apo perime, mos harroni se lëngun nga panxhari shumë e shohin si ndihmë të madhe kundër sëmundjeve të rënda. Pini edhe shumë ujë dhe çaj të gjelbër dhe çaje të tjerë. Nëse nuk mundeni kurrsesi pa ushqim shtazor, kënaquni me peshk. Nëse keni mundësi të gjeni vezë të kontrolluara mirë apo qumësht dhe prodhimet të qumështit, të cilat nuk përmbajnë shumë kalori, kënaquni me to./zeri