RTV Pendimi
Kompania Ziel Bau
Tribuna per Jetimat
Auto Lider
Lajme

TIKA do të restaurojë dy xhami në Kosovë

PRISHTINË (AA) – Në ambientet e Institutit Kosovar për Mbrojtjen e Monumenteve sot janë nënshkruar dy memorandume të bashkëpunimit për restaurimin e Xhamisë së Çarshisë në Prishtinë dhe Xhamisë së Gazi Mehmed Pashës (Bajrakli) në Prizren, projekte të cilat do të realizohen nga ana e Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA), raporton Anadolu Agency (AA).

Me qëllim të ruajtjes dhe transferimit të trashëgimisë kulturore në gjeneratat e ardhshme, dy memorandumet u nënshkruan ndërmjet TIKA-s, Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës (MKRS) si dhe Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK).

Në ceremoninë e nënshkrimit të pranishëm ishin ambasadorja e Republikës së Turqisë në Prishtinë, Kıvılcım Kılıç, kryetari i BIK-ut, Naim Tërnava, sekretari i BIK-ut, Resul Rexhepi, sekratari i MKRS-së, Veton Firzi, dhe koorditatori i TIKA-s, Hasan Burak Ceran.

Ambasadorja e Republikës së Turqisë në Prishtinë, Kıvılcım Kılıç gjatë fjalës së saj falënderoi të trija palët për bashkëpunimin e arritur, duke uruar që këto projekte të jenë në të mirën e të gjithëve.

“Shpresojmë që me anë të këtyre dy projekteve do të kemi edhe dy monumente të trashëguara nga paraardhësit tanë dhe besoj që me restaurimin e këtyre dy monumenteve të rëndësishme të trashigimisë sonë të përbashkët, do të forcojmë lidhjet tona të lashta historike dhe vëllazërore sot dhe në të ardhmen”, u shpreh Kılıç.

Ndërkaq, kryetari i BIK-ut, Naim Tërnava, tha se kjo ditë është një ditë e madhe dhe e bereqetshme për arsye të nënshkrimit të marrëveshjeve për restaurimin e dy xhamive më të vjetra në Kosovë.

“Xhamia Sulltan Murat apo Xhamia e Carshisë është xhamia më e vjetër e ndërtuar në Kosovë. Është xhami unike edhe ndër të gjitha xhamitë në Ballkan, sepse është e ndërtuar tërësisht prej gurit. Andaj, ajo me vete me të vërtetë bart një thesar shumë të madh të kulturës sonë, të fesë sonë. Pra, është një objekt i trashigimisë kulturore fetare”, tha Tërnava.

Duke theksuar që kjo xhami në Prishtinë dhe xhamitë e tjera në kryeqytet janë vetë letërnjoftimi i Prishtinës së vjetër, Tërnava vlerësoi se ka qenë e padrejtë që nuk ka filluar puna për restaurimin e tyre tanimë gjashtë vite. Ai u shpreh i lumtur që me këtë nënshkrim të memorandumeve do të fillojë puna për këto dy xhami, ndërsa tha se mosmarrveshjet në mes të Komunës dhe MKRS-së e kanë zvarritur punën për xhamitë e vjetra, të cilat, sipas tij, janë në gjendje të mjerueshme.

Tërnava kërkoi nga MKRS të lehtësojë punën procedurale për restaurimin e objekteve, ku, sipas tij, edhe BIK-u është duke hasur në disa pengesa në restaurimin e xhamive në Prishtinë dhe në qytete tjera. Ai shprehu shpresën që brenda një muaji e gjysmë të fillojnë edhe restaurimet e tri xhamive të tjera, Xhamisë Alaudin, Xhamisë së Perinazit dhe Xhamisë së Vogël (Buzagi Xhamia).

Nga ana tjetër, sekretari i MKRS-së, Veton Firzi, falënderoi Qeverinë turke dhe TIKA-n për ndihmën e vazhdueshme për ruajtjen e monumenteve të trashëgimisë kulturore. Sipas tij, në bazë të memorandumeve, obligimet e MKRS-së janë të sigurojë që pjesa e procedurave administrative dhe mbikëqyrjes së zbatimit të projekteve të bëhet konfrom ligjeve për trashigiminë kulturore.

Po ashtu, koordinatori i TIKA-s në Kosovë, Hasan Burak Ceran, tha se ka filluar edhe projektimi i Hamamit të Madh (Fatih) të Prishtinës, ndërsa theksoi se edhe projektet e Mejtepe Ruzhdijes në Gjakovë dhe Ruzhdijes në Prizren janë në përgatitje e sipër dhe së shpejti do të nënshkruhen memorandumet e bashkëpunimit edhe për këto monumente.

Postimet e ngjajshme

Gjermania ndalon eksportin e armëve për Arabinë Saudite

Kushtrim Guraj

Shpërthim në Idlib, disa të vdekur

Kushtrim Guraj

Pyetja që shtrojnë të gjithë: “Ku është kufoma e Khashoggit”

Kushtrim Guraj

Arabia Saudite, brenda një viti janë ndaluar 32.000 migrantë të padeklaruar

Kushtrim Guraj

Indonezi, 2.103 të vdekur nga tërmeti dhe cunami

Kushtrim Guraj

“Gazetari saudit Jamal Khashoggi është vrarë me ngulfatje në konsullatë”

Kushtrim Guraj

Pacolli: Kosova do ta kishte vështirë të ecë me tempon e vet pa mbështetjen e Turqisë

Kushtrim Guraj

Çavuşoğlu: Mbështesim procesin e dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit

Kushtrim Guraj

Hoxhaj: Shqipëria është partneri më strategjik që kemi në rajon

Kushtrim Guraj