RTV Pendimi
Meso Kuranin
Tribuna per Jetimat
Auto Lider
Kompania Ziel Bau
Shkenca dhe teknologjia

Shkencëtarët testojnë rrjetin 5G

Fundi i këtij viti do të shënojë hapat e parë të instalimit të rrjetit të shumë-pritur celular, që njihet si 5G, i cili ofron qasje më të shpejtë në internet. Në mes të provave për gatishmërinë e këtij rrjeti janë edhe hulumtuesit nga universitetet “Lund” dhe “Bristol” në Suedi. Synimi është që shpejtësia prej 1 Gigabit për sekondë, të jetë mesatarja normale për pajisjet në rrjetin 5G.

Në kampusin e universitetit Lund në jug të Suedisë gjendet laboratori i parë në botë për testimin e rrjetit 5G.

“Kemi laboratorin e parë që kryen prova në kohë reale për dërgimin dhe marrjen e të dhënave masive, ku demostrojmë se kjo teknologji aktualisht funksionon në mjedise të zakonshme dhe se mund të vihet në zbatim”, tha profesori Fredrik Tufvesson, i cili merret me hulumtimet në Universitetin Lund, përcjell Telegrafi.

Në një ndarëse të madhe janë montuar 144 antena individuale. Dy telefona celularë të bashkangjitur mbi tuba portativë, ku secili është i lidhur me tela në bazën e stacionit, imitojnë katër përdorues të ndryshëm duke transmetuar të dhënat e tyre në stacionin bazë.

“Bazuar në të dhënat e marra në stacionin bazë, ne mund të llogarisim dhe ndajmë përçimin e ndryshëm të të dhënave”, thotë profesori Tufvesson.

Gjatë provave laboratorike vitin e kaluar, hulumtuesit arritën të regjistrojnë shpejtësi 20 herë më të lartë se rrjeti i sotëm 4G.

Pas provave në laborator, tani po testojnë aftësitë e teknologjisë kur përdoruesit janë në lëvizje.

Postimet e ngjajshme

WhatsAppi kursen baterinë dhe lehtëson të shkruarit me përditësimin e ri

Kushtrim Guraj

Nokia shuan qindra vende pune

Kushtrim Guraj

Turisti i parë që do të udhëtojë drejt Hënës

Kushtrim Guraj

5G është afër – të gjithë po bëhen gati për të

Kushtrim Guraj

Messenger 10 sjell Whatsapp dhe Facebook Messenger në një aplikacion të vetëm

Kushtrim Guraj

Doni që bateria e telefonit të zgjasë më shumë, praktikoni këto procedura

Kushtrim Guraj

BE-ja lufton përsëri për një mbushës universal

Kushtrim Guraj

Microsoft lajmëron lansimin e kompjuterëve të ri

Kushtrim Guraj

Turqi, helikopteri i prodhimit vendor realizoi fluturimin e parë

Hevzi Hasani