RTV Pendimi
Samet Tours
Kompania Ziel Bau
Lajme

Marsh i Paqes: Shkupi kujton viktimat e gjenocidit në Srebrenicë

Shoqatat e Boshnjakëve në Maqedoni në Shkup kanë organizuar një marshim për të përkujtuar viktimat e gjenocidit në Srebrenicë, me çka u shënua 11 korriku, Dita e përkujtimit të gjenocidit ndaj boshnjakëve në Srebrenicë të Bosnjë e Hercegovinës, raporton Anadolu Agency (AA).

Në këtë marshim morën pjesë disa qytetarë nga komunitete të ndryshme etnike, të cilët filluan nga Çairi i Shkupit, duke lëvizur deri në sheshin e qytetit të Shkupit, nga ku ata i dërguan porositë e tyre të solidaritetit, paqes dhe kujtuan viktimat e gjenocidit në Srebrenicë.

Përfaqësuesit e shoqatave të boshnjakëve theksuan se gjenocidi në Srebrenicë përfaqëson krimin më të madh që ndodhi në prag të shekullit 21 në zemër të Evropës.

Në emër të Trupit koordinues për shënimin e gjenocidit të Srebrenicës, Xhevad Hot tha se të pranishmit u tubuan sot për të kujtuar viktimat e pafajshme në Srebrenicë, Podrinje, por edhe në tërë territorin e Bosnjë e Hercegovinës, të cilët humbën jetën e tyre.

“Rëndesa e krimeve të kryera në territorin e Bosnjë e Hercegovinës na obligon ballafaqim të vazhdueshëm me faktin se në Srebrenicë u vranë më shumë se tetë mijë njerëz të pafajshëm në një fushatë të kriminelëve që nuk njeh historia më e re e njerëzimit”, porositi Hot.

Ai shtoi se Srebrenica simbolizon edhe shpresën se krimeve të këtilla u ka ardhur fundi dhe se gjeneratat e ardhshme nuk do të ndajnë fatin e viktimave të Srebrenicës. Siç vuri në dukje ai, me organizimin e marshit duan të përcjellin mesazhin për bashkëqytetarët e tyre në Maqedoni dhe më gjerë se “Srebrenica nuk duhet të përsëritet”.

Në emër të Lidhjes Demokratike të Boshnjakëve (BDS), u adresua sekretari i përgjithshëm i tyre, Dino Drpljanin, i cili lexoi deklaratën e gjenocidit në Srebrenicë.

“Jemi të ndërgjegjshëm ndaj krimit, 23-vjetorin nga gjenocidi në Srebrenicë e shfrytëzojmë ta dënojmë këtë akt kriminal dhe për të dërguar një mesazh që ne duam të kujtojmë qytetarët e Maqedonisë dhe jashtë vendit se është kryer gjenocid kundër boshnjakëve dhe se nuk mund të lejojmë që ajo të përsëritet”, tha Drpljanin.

Edina Zekiroviq, anëtare e Trupit koordinues për shënimin e gjenocidit të Srebrenicës dhe autore e performancës “Shiko dhe kujto Srebrenicën”, paraqiti kuptimin e pasqyrës, trëndafilave dhe ngjyrës së kuqe të pasqyrës, që ishin të vendosura në sheshin kryesor të Shkupit.

Related posts

NATO përgatitet për përgjigje të shpejtë ndaj kërcënimeve

Kushtrim Guraj

OJQ-të turke nisin fushatën e ndihmës për muslimanët Rohingya

Kushtrim Guraj

Shqiptarët dhe boshnjakët e Serbisë do të kërkojnë mbrojtje në Gjykatën Kushtetuese

Kushtrim Guraj

Shkup, ambasadorja turke priti çiklistët që udhëtuan deri në Stamboll për dëshmorët e 15 Korrikut

Kushtrim Guraj

Rreziku nga Alzheimeri më i lartë te gratë me shumë fëmijë

Kushtrim Guraj

Temperatura përcëlluese në Algjeri, regjistrohet më e larta në Afrikë

Kushtrim Guraj

“Kroacia mbështet Shqipërinë në rrugën e saj drejt BE-së”

Kushtrim Guraj

Turqia heq gjendjen e jashtëzakonshme

Kushtrim Guraj

Avramopoulos: Kosova ka përmbushur kriteret për liberalizimin e vizave

Kushtrim Guraj