RTV Pendimi
Auto Draft
Lajme

Maqedoni, miratohen ndryshimet kushtetuese

Me mbështetjen e dy të tretave të deputetëve apo 81 vota, Kuvendi i Maqedonisë ka miratuar katër amandamentet me të cilat do të ndryshohet emri kushtetues në Republika e Maqedonisë së Veriut, pasi që Marrëveshja e Prespës të ratifikohet edhe nga pala greke, raporton Anadolu Agency (AA).

Në seancë të pranishëm ishin 81 deputetë, ndërsa opozita maqedonase, VMRO-DPMNE dhe koalicioni, e cila kundërshtonte ndryshimet kushtetuese, nuk ishte e pranishme në këtë seancë, përveç tetë deputetëve tashmë të pavarur të cilët më herët u tërhoqën nga VMRO-DPMNE dhe mbështetën ndryshimet kushtetuese.

Këto ndryshime kushtetuese duhet të nënshkruhen nga presidenti i vendit, Gjorge Ivanov, i cili më herët edhe pse ishte i obliguar refuzoi ta nënshkruajë Ligjin për përdorimin e gjuhëve dhe Marrëveshjen e Prespës të cilat po ashtu u votuan në Kuvend. Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, më parë deklaroi se edhe nëse nuk nënshkruhen nga presidenti Ivanov “të dy ligjet së bashku do të publikohen në Gazetën zyrtare”.

Gjatë kohës së votimit të sotëm në Kuvend, rreth 200 qytetarë të thirrur nga iniciativa civile “Maqedonia bllokon” protestonin para godinës së Kuvendit kundër Marrëveshjes së Prespës. Nga ana tjetër, godina ishte e rrethuar me forca të mëdha policore.

Ndryshimet kushtetuese janë pjesë e Marrëveshjes së Prepsës, të nënshkruar në qershor të vitit 2018 midis qeverive të Maqedonisë dhe Greqisë, zbatimi i të cilave është kusht për anëtarësimin e vendit në NATO dhe hapjen e negociatave për anëtarësim në BE.

Amandmenti i parë i referohet emrit aktual të Republikës së Maqedonisë ku do të shtohet shtesa “Veriut”, ndërsa amandamenti i dytë i referohet plotësimeve në preambulën e Kushtetutës, respektivisht vendimet e KAÇKM-së (Këshillit Antifashist i Çlirimit Kombëtar) ndryshohen me shpalljen e KAÇKM-së dhe i shtohet Marrëveshja e Ohrit, si element konstituiv i shtetit. Amendamenti i tretë dhe i katërt, i referohen garancive për kufijtë territorial të Maqedonisë, si dhe kujdes për qytetarët e Maqedonisë në diasporë dhe më gjerë.

Ndryshimet kushtetuese, përfshirë emri Republika e Maqedonisë së Veriut, do të hyjnë në fuqi pasi Marrëveshja e Prespës të ratifikohet në parlamentin grek.

Postimet e ngjajshme

Harrohet taksa

Kushtrim Guraj

Në të gjitha xhamitë e Kosovës u bën lutje për viktimat e aktit terrorist në Zelandë

Kushtrim Guraj

Ezani këndohet drejtpërsëdrejti në radion dhe televizionin shtetëror të Zelandës së Re

Kushtrim Guraj

Muaj i Ramazanit nis me 6 maj

Kushtrim Guraj

Qeveria merr vendim, ndalohen të gjitha lojërat e fatit

Kushtrim Guraj

Ligji i të drejtës së autorit në BE, Wikipedia kalon offline

Kushtrim Guraj

Ligji i ri në Gjermani, qeveria jep 1,3 miliardë euro për fëmijët e varfër

Kushtrim Guraj

Një shtatëvjeçar nga Kosova vritet me thikë në Zvicër

Kushtrim Guraj

OBI në seancën e jashtëzakonshme fton delegacionet e OKB, BE dhe OSBE

Kushtrim Guraj