RTV Pendimi
Hapja e xhamis
Goodlife
Ne prang te ramazanit
Auto Lider
Samet taurs
Gripi në Kosovë akoma nën pragun epidemik
Lajme

Gripi në Kosovë akoma nën pragun epidemik

Muslim Shop

Instituti Kombëtar po përcjell me vëmendje ecurinë epidemiologjike të gripit sezonal në tërë territorin e Republikës së Kosovës duke intensifikuar punën në terren.

Nga 1 tetori 2018 deri sot në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar gjithsej 24.725 raste të dyshimta në grip, 4.155 raste me infeksione respiratore akute dhe 29 raste me infeksione të rënda respiratore akute.

Rastet raportohen nga të gjitha komunat e Kosovës, por asnjëra nuk e kalon pragun epidemik.

Gjatë periudhës 7 janar- 13 janar janë raportuar 1.999 raste ILI dhe 273 raste ARI dhe 4 raste SARI.

Në laboratorët e Qendrës kombëtare të gripit – IKSHPK janë testuar gjithsej 360 mostra të dyshimta në grip, prej tyre 110 raste rezultojnë pozitive në Influencën tip A. Nga 62 mostra është bërë subtipizimi 31 mostra Influencë A i takojnë subtipit AH1pdm09.

Deri sot nga Klinika Infektive janë raportuar katër raste exitus të konfirmuara me Influencë AH1N1. Pacientët kanë pasur sëmundje kronike të sistemit kardiovaskular dhe respirator dhe nuk ka qenë të vaksinuar me vaksinën e gripit sezonal.

Në Klinikën Infektive, Klinikën e Pediatrisë dhe spitalet rajonale gjatë 24 orëve të fundit janë hospitalizuar 9 raste me Dg. Bronchopneumonia bill. Dhe 3 raste me Dg.Status griposus.

Ndryshe, Ministria e Shëndetësisë tashmë ka siguruar sasi të mjaftueshme të vaksinave që nga 1 tetori 2018 dhe janë distribuar nga IKSHPK në çdo QKMF në Kosovë andaj qytetarët e moshuar dhe me sëmundje kronike rekomandohen akoma që të vaksinohen.

Postimet e ngjajshme

“Shkëmbimi tregtar Turqi-Ballkan ka shënuar rritje gjatë 15 viteve”

Kushtrim Guraj

Program për bashkëpunim kulturor mes Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi

Kushtrim Guraj

Haradinaj: Mos u zhgënjeni dhe mos e zbehni përkrahjen për Kosovën

Kushtrim Guraj

Përmbytje në Pakistan, dhjetëra të vdekur

Kushtrim Guraj

Shumë vende me epidemi fruthi, Kosova e paprekur deri më tash

Qëndrim Ibrahimi

Shqipëria thyen rekord në Europë, papunësia 32.8%

Qëndrim Ibrahimi

TIKA organizoi modulin e tretë të edukimit special në Prishtinë

Kushtrim Guraj

Erdoğan: Zjarri në Notre Dame na ka mërzitur thellësisht

Kushtrim Guraj

Në Gazën e bllokuar hapet panairi i librit

Qëndrim Ibrahimi