RTV Pendimi
Samet taurs
Goodlife
Hapja e xhamis
Ne prang te ramazanit
Auto Lider
Çereku i popullsisë së BE-së me aftësi të kufizuara afatgjate
Lajme

Çereku i popullsisë së BE-së me aftësi të kufizuara afatgjate

Muslim Shop

Sipas një raporti nga Zyra e statistikave të Bashkimit Evropian (BE), rreth 25 për qind e popullsisë në bllokun 28-anëtarësh ka vuajtur nga aftësi të kufizuara afatgjate që nga fundi i vitit 2017, transmeton Anadolu Agency (AA).

Sipas institucionit statistikor Eurostat, kjo pjesë e popullsisë ndjeu disa kufizime të rënda në kryerjen e aktiviteteve të përditshme për një periudhë prej gjashtë muajsh ose më gjatë.

“Në vendet anëtare të BE-së në vitin 2017, përqindjet më të ulta të aftësive të kufizuara afatgjate të vetëvlerësuara u raportuan në Maltë (12 për qind) dhe në Suedi (13 për qind), ndërsa më të larta në Letoni (41 për qind), Slloveni (36 për qind) dhe në Estoni (35 për qind)”, njofton Eurostat, duke shtuar se nga kjo shifër gratë përbëjnë 27 për qind dhe meshkujt 22 për qind.

Dita ndërkombëtare e personave me aftësi të kufizuara që nga viti 1992 ka kontribuar në ngritjen e vetëdijes për personat me aftësi të kufizuara.

Sipas Bankës Botërore, ushqimi i dobët, edukimi dhe kujdesi shëndetësor, kushtet e pasigurta të punës, ndotja e mjedisit si dhe mungesa e qasjes në ujë të sigurt dhe higjienë janë shkaqet kryesore që sjellin në aftësi të kufizuar.

“Paaftësia mund të rrisë rrezikun e varfërisë, nëpërmjet mungesës së mundësive për punësim dhe edukim, paga më të ulta dhe rritje të kostos së jetesës me aftësi të kufizuara”, tha Banka Botërore.

Postimet e ngjajshme

“Nga Siria kthehen 110 kosovarë”

Kushtrim Guraj

Shqipëri, panair për produktet hallall

Kushtrim Guraj

Ratifikohet marrëveshja Shqipëri-Kosovë për pikat e përbashkëta kufitare

Kushtrim Guraj

Greqia i kërkon Gjermanisë 300 miliardë euro dëmshpërblim lufte

Qëndrim Ibrahimi

Zgjedhjet në veri, në garë PDK, VV dhe Lista serbe

Qëndrim Ibrahimi

Vdes një 6 vjeçar nga Peja në QKUK – familjarët akuzojnë mjekët për moskujdesje ndaj tij

Qëndrim Ibrahimi

“Shkëmbimi tregtar Turqi-Ballkan ka shënuar rritje gjatë 15 viteve”

Kushtrim Guraj

Program për bashkëpunim kulturor mes Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi

Kushtrim Guraj

Haradinaj: Mos u zhgënjeni dhe mos e zbehni përkrahjen për Kosovën

Kushtrim Guraj