RTV Pendimi
“Administrata tatimore, e rëndësishme për luftimin e krimit ekonomik”
Lajme

“Administrata tatimore, e rëndësishme për luftimin e krimit ekonomik”

Organizata joqeveritare Demokracia Plus dhe Rrjeti Ballkanik i Gazetarisë Hulumtuese BIRN me mbështetje të Ambasadës së Britanisë së Madhe organizuan tryezën për integritetin në Administratën Tatimore të Kosovës, ku janë prezantuar të gjeturat nga monitorimi i ATK-së për periudhën kohore shtator 2018 – shkurt 2019, raporton Anadolu Agency (AA).

Visar Rushiti nga “Demokracia Plus”, autori i raportit mbi monitorimin e ATK-së, tha se është vërejtur se inspektorët tatimorë, pavarësisht nga lloji i shkeljeve të ligjit gjithashtu janë dënuar dhe se në bazë të analizës së gjobave është vërejtur se shkelje e rëndë e ligjit ka qenë edhe vetëm transferimi nga një vend pune në tjetrin me detyra të ngjashme ose ndalimi i avancimit për një periudhë të caktuar kohore.

“Gjëja tjetër që kemi vërejtur gjatë monitorimit ishte se në ATK nuk ka pasur deklarime pronësore për dy vitet e fundit dhe sipas ligjit aktual mbi ATK, në diskrecionin e drejtorit të ATK-së, ai u kërkon zyrtarëve të ATK-së të raportojnë pasurinë e tyre. Kjo nuk ka ndodhur në dy vitet e fundit dhe ne mendojmë se kjo çështje duhet të zbatohet”, tha Rushiti.

Zëvendësambasadori i Britanisë së Madhe, Tom Adams tha se Administrata Tatimore është një institucion i rëndësishëm për Kosovën sa i përket zhvillimit ekonomik, por edhe nga aspekti i sundimit të ligjit dhe luftës së ekonomisë gri dhe krimit ekonomik. Ai theksoi se puna e mirë e këtij institucioni nënkupton rritjen e të ardhurave dhe mundësimin e reformave dhe investimeve kapitale.

“Të gjithë e dimë se Kosova ka një ekonomi shumë të madhe gri dhe kjo është thënë në raporte të ndryshme, për disa arsye. Ne e dimë se udhëheqja e re do të trajtojë këtë si një çështje me prioritet, prandaj padyshim që koha po na sfidon. Dua të konfirmoj se Ambasada e Britanisë së Madhe është partneri juaj dhe mbështesim institucionet e Kosovës në përpjekjet e tyre për të rritur transparencën, llogaridhënien, qeverisjen e mirë dhe luftën kundër krimit ekonomik”, tha ai.

Ministri i Financave i Kosovës, Bedri Hamza, tha se ka kërkuar nga Fondi Monetar ndihmë teknike për të përcaktuar shkencërisht nivelin e përafërt të ekonomisë gri në vend, sepse vazhdimisht flitet për një nivel të lartë, por shifrat ndryshojnë varësisht se kush i prezanton ato.

Hamza tha se ekziston lufta dhe se niveli i ekonomisë gri në Kosovë është zvogëluar, siç tregon rritja e të hyrave, që është një përqindje më e lartë se rritja në zhvillimin ekonomik. Ai gjithashtu kërkoi që, përveç zbatimit të ligjit për mbledhjen e tatimeve, i cili është një detyrim, të drejtat e tatimpaguesve duhet të merren parasysh në mënyrë që të mos falimentojnë. Sipas tij, cilësia e kontrollit të inspektorëve tatimorë është gjithashtu e rëndësishme.

“Në raport theksohet se ka mungesë të resurseve për kontrollin e integritetit (ATK). Do të thoja ndryshe, nëse matet madhësia e administratës tatimore në tërësi me numrin e bizneseve, është shumë e qartë se çfarë kam pyetur institucionet kompetente, nuk është se Administrata Tatimore ka pak të punësuar, por duhet të bëhet riorganizimi i saj brenda Administratës Tatimore”, tha ministri Hamza.

Postimet e ngjajshme

Rritet në 50 numri i viktimave të sulmit terrorist në Zelandë të Re

Qëndrim Ibrahimi

Indonezi, 70 të vdekur nga përmbytjet

Kushtrim Guraj

Partitë opozitare protestë në Tiranë, përplasje mes policisë dhe protestuesve

Kushtrim Guraj

Erdoğan: Asnjëherë nuk do të bëjmë lëshime për pavarësinë, ardhmërinë dhe lirinë tonë

Kushtrim Guraj

Në BE jetojmë mbi 22 milionë shtetas të huaj

Kushtrim Guraj

Rusia do t’u kundërpërgjigjet sanksioneve

Kushtrim Guraj

Prizren, mbahet konferenca “Turqishtja dhe situata ligjore e turqve të Ballkanit”

Kushtrim Guraj

Pas sulmit, Turqia do të dërgoj një delegacion në Zelandë të Re

Kushtrim Guraj

Kosovë, dorëzohen 10 padi kundër serbëve të dyshuar për krime lufte

Kushtrim Guraj